Moja Francja
 
 
 
 
 
 
 
 
przepisy francuskie
Alzacja
Bretania
Centrum
Normandia
Pays de la Loire
Rodan Alpy
napoje

 

 

 

 

PAYS DE LA LOIRE

 

Jeżeli w czasie wycieczki po czarujących wiejskich drogach tego regionu, zauważycie gdzieś małą gospodę oferujacą tradycyjne posiłki, nie wahajcie się zbyt długo. Nie bedziecie żałowali!

Na talerzu możecie znaleźć różnorodność świeżych owoców morza, od małży, ostryg i krewetek, do pysznych ryb i krabów, jak też smakowitą szynkę wandeańską (surową lub pieczoną), rozpływającego się w ustach kurczaka, chodowanego na wolności (co jest dziś rzadkością we Francji), czy produkowaną tylko tu specjalność warzywną: roszpunkę. Do tego kieliszek Muscadet czy Grand Plant, białego wytrawnego wina, a na deser petits beurres, ciastka maślane.

- sos "beurre blanc" do ryb (biały sos)
- groszek po nantejsku
- brioche z Wandei
- petits beurres (ciastka)